Pieter Verhoeff

pieter verhoeffPieter Verhoeff, in 1938 in Lemmer geboren, is in 1966 afgestudeerd aan de filmacademie. Sindsdien heeft hij vele Nederlandse films geregisseerd. Het Teken van het beest (1980) en Van geluk gesproken (1987) naar het gelijknamige boek van Marijke Höweler zijn slechts een paar voorbeelden. Voor beide films ontving hij een Gouden Kalf. Naast films regisseerde Verhoeff ook televisieseries als Jiskefet en Het Gat van Nederland. Recent verfilmde hij nog het beroemde boek van Tonke Dragt, De Brief voor de koning.

Bijzonder is dat Verhoeff verschillende films met Friese roots gemaakt heeft. De film Nynke bijvoorbeeld, dat het levensverhaal van schrijfster Nynke van Hichtum vertelt. Voor deze film was Verhoeff overigens ook verantwoordelijk voor he scenario. Nynke sleepte verschillende, ook internationale, prijzen in de wacht. Zo kreeg Monic Hendrixs een Gouden Kalf voor beste actrice. Ook De Dream, over de Hogerhuiszaak in 1895, is een verfilming van een Friese geschiedenis. Het verhaal van de film Het Teken van het Beest is ook van Friese origine. Het vertelt het verhaal van een Friese klompenmaker die verantwoordelijk was voor de dood van vier veldwachters in 1929.

Wat beweegt de regisseur Pieter Verhoeff? In 2004 verscheen het boek Een volstrekt onverklaarbaar wonder. Hierin portretteren Hans Heessen en Lex Veerkamp twaalf bekende Nederlandse filmers over hun passie voor het filmwerk. Naast Verhoeff werden ook Alex van Warmerdam, Paula van der Oest en Louis van Gasteren geïnterviewd. Dit levert een bijzonder boek op waarin regisseurs van verschillende komaf en leeftijd vertellen over het filmvak.Verhoeff: ‘Ik wil met mijn films communiceren. Ik probeer mijn toeschouwers plat te krijgen. De magie die ik voelde toen ik voelde toen ik als jongen in het Nutshuis van Lemmer een film zag, dat losraken van jezelf en van je omgeving, wil ik met mijn eigen films ook bereiken.’