Ontdek Nederland op zijn mooist in De Nieuwe Wildernis

Nederland zoals je nooit eerder zag, zo luidt het onderschrift van de grootste natuurfilm ooit van Nederlandse bodem, De Nieuwe Wildernis. Deze film draait sinds 26 september in de bioscoop en was al in het eerste weekend de bestbezochte film. Wie De Nieuwe Wildernis bekeken heeft, begrijpt waarom. De film laat het leven van de dieren in de Oostvaardersplassen op prachtige wijze zien. Aangrijpend, vertederend en humoristisch. De makers hebben het thema “eten en gegeten worden” (ook wel “kringloop van het leven” of “leven en dood”) indrukwekkend in beeld gebracht. De beelden zijn niet bloederig, maar wel duidelijk: de natuur is hard en ook de dood hoort bij het leven. De film is dan ook volgens verschillende recensies meer dan de moeite waard.

filmposter-nieuwe-wildernis

Hoofd- en bijrollen in de film

De Nieuwe Wildernis volgt vier seizoenen lang het wel en wee van de Konikpaarden, de vossen, de ganzen, de ijsvogels en de edelherten in de Oostvaardersplassen. Je ziet hoe de jongen geboren worden en groot worden gebracht. Hoe ze moeten overleven in een barre winter (die van 2011/2012). Hoe er in de volgende lente weer nieuw leven ontstaat, maar ook snel na de dood. Tussendoor zijn er bijrollen voor andere vogelsoorten, zoals de zwanen, aalscholvers en zeearenden, voor de bevers en voor de bijen en andere insecten. Ze zijn allemaal van dichtbij en vanuit verschillende hoeken gefilmd.

Mede mogelijk gemaakt door…

Een natuurfilm komt niet zomaar tot stand. Het team van De Nieuwe Wildernis heeft 2 jaar lang 350 uur aan filmmateriaal bij elkaar verzameld. Ze hebben daarbij hulp gehad van verschillende andere partijen. Allemaal zodat wij in Nederland kunnen zien hoe mooi onze natuur is. Aan De Nieuwe Wildernis is gewerkt door onder meer:

  • Producent Ton Okkerse (EMS FILMS), die op het idee kwam een Nederlandse natuurfilm te maken.
  • Regisseur Mark Verkerk, die al 30 jaar een passie voor documentairefilms heeft.
  • Natuurfotograaf en ecoloog Ruben Smit, die een jaar lang een (video)blog bijhield over zijn belevenissen.
  • De rest van het team met editors, fotografen, cameramensen, muziek en geluid, dierendeskundigen en marketing & communicatie deskundigen, die gezamenlijk de film tot een succes maken.
  • Dutch Filmworks, dat zorgt dat De Nieuwe Wildernis landelijk in de bioscoop draait.
  • Bever Outdoor, die als specialist in outdoor artikelen trotse partner is van ‘buiten’. Zo hebben ze de regisseurs van de film voorzien van weerbestendige herenjassen.
  • JCKtrade, die de aluminium platbodem leverde voor de cameramensen zodat zij in het moeras
    goede opnames konden maken.

Daarnaast is speciaal voor het basisonderwijs een lespakket ontwikkeld. En er is de iTour app voor op je smartphone. Daarmee kun je onder leiding van Ruben Smit de filmlocaties via je telefoon bezoeken. Voor het echte spektakel ga je natuurlijk naar de bioscoop.

 
 
 

0 Reacties

Laat een reactie achter