De brief voor de koning

De brief voor de koning, middeleeuws verhaal verfilmd!

dbvdkDe brief voor de koning is een Nederlandse jeugdfilm uit 2008. Het is een avonturenfilm geregisseerd door Pieter Verhoeff. Hoofdrollen zijn voor Yannick van der Velde, Quinten Schram en Victor Reinier. De pas overleden steracteur Jeroen Willems speelt een mooie bijrol. De film vertelt het verhaal van schildknaap Tiuri die op de proef wordt gesteld. Hij moet een brief aan de koning in zijn buurland brengen. Het verhaal is gebaseerd op het bekende boek van schrijfster Tonke Dragt.

De middeleeuwse schildknaap Tiuri, zoon van Tiuri de Dappere, wordt op de proef gesteld. Hij moet een volle dag doorbrengen in een kapel zonder te eten, slapen of spreken. Dit is de laatste proef die hij moet doen om tot ridder geslagen te worden. Maar dan verschijnt een zwaargewonde ridder aan de deur. Wat te doen? Tiuri besluit hem binnen te laten. Dit is het startschot voor de avonturen die Tiuri in de film beleeft. Hij moet een brief voor de koning van Unauwen overbrengen waarbij hij allerlei tegenslagen moet overwinnen.

De film gaat over vriendschap, vertrouwen en dapperheid. Thema’s die universeel zijn en een groot publiek aanspreken. Hoe overwin je tegenslagen en wie kun je vertrouwen? Wie zijn je vrienden en aan welke kant staan zij? Motieven die vaak terugkomen in films. In de trilogieën van Tolkien en Star Wars zie je deze thema’s ook terug. De strijd tussen goed en kwaad gegoten in een spannend avontuur. Het liefst natuurlijk met een moment waarop de hoofdrolspeler even twijfelt of hij nu aan de goede of aan de slechte kant wil staan, maar uiteindelijk toch kiest voor het goede.

De film is niet altijd lovend ontvangen door de critici. Vooral de houterigheid van de nagesynchroniseerde Duitse acteurs moest het ontgelden. De film is gemaakt met een in filmkringen beperkt budget van 7,5 miljoen euro. Het was overigens wel de duurste Nederlandse filmproductie van 2008.

Er is gefilmd in Duitsland, Luxemburg en Frankrijk, waardoor de film visueel wel aantrekkelijk is. Het is echter niet het meeslepende verhaal geworden, dat het boek wel is.