Boek Tonke Dragt verfilmd

Het meest bekende boek van kinderboekenschrijfster Tonke Dragt De Brief voor de Koning is in 2008 verfilmd.Pieter Verhoeff is verantwoordelijk voor de regie en hoofdrollen zijn weggelegd voor Yannick van der Velde, die Tiuri speelt, en Quinten Schram. Het verhaal gaat over schildknaap Tiuri die nog één proef moet afleggen voor hij tot ridder geslagen kan worden. Hij moet een volle dag doorbrengen in een kapel, maar dit wordt doorkruist door een de komst van een zwaargewonde ridder. Deze vraagt hem een brief voor de koning van het naburige Unauwen te bezorgen. Tiuri besluit dit te doen. De tocht naar Unauwen blijkt een groot avontuur te worden waarin hij verschillende beproevingen moet doorstaan.

Het boek de Brief voor de koning kwam al in 1962 uit en is vele malen bekroond. Het ontving in 2004 zelfs de Griffel der Griffels voor het beste Nederlandse kinderboek aller tijden. Generaties kinderen zijn met het boek opgegroeid. Belangrijke thema’s zijn dapperheid en vriendschap, aansprekend en herkenbaar voor vele kinderen. Ook de levensechte beschrijvingen van de omgeving waarin het verhaal speelt, de uitgestrekte wouden en middeleeuwse steden, maken het boek heel sterk.

 de_brief_voor_de_koning_xlg-v2De brief voor de koning kreeg in 1965 een vervolg, Geheimen van het Wilde Woud. Hierin spelen Tiruri en zijn vriend Piak wederom de hoofdrol. Een ander bekend en verfilmd werk van Tonke Dragt is De Zevensprong. Dit verhaal gaat over een dorpsonderwijzer die zijn leerlingen zelfverzonnen verhalen vertelt. Tot hij op een dag zelf de avonturen beleeft die hij in zijn verhalen heeft bedacht. In veel van Dragts boeken zijn de indrukwekkende natuur en magie belangrijke terugkerende onderwerpen.

Tonke Dragt bracht haar jeugd door in Nederlands Indië. De overweldigende natuur daar gaf haar inspiratie voor haar boeken. De wouden die in haar boeken vaak een grote rol spelen zijn de tropische bossen uit haar jeugd. Ook de bergpaardjes die ze in Indië als kind bereed, komen terug in haar werk. Magie en toeval zijn ook verweven in de Indische cultuur. Deze vormen een inspiratiebron en vormen vaak de basis voor de verhalen. Haar laatste boek Wat Niemand weet stamt uit 2007 en was het Prentenboekje van de Kinderboekenweek 2007.